wat is pmu
Permanente make-up (PMU) is ideaal als je mooie wenkbrauwen, lippen of eyeliners wilt, zonder daar veel voor te hoeven doen. Het loopt niet uit, vlekt niet en je hoeft het niet elke ochtend aan te brengen. PMU is de oplossing om er verzorgt uit te zien. Ook als je last hebt van een make-upallergie, of als je niet zo goed bent in het aanbrengen van make-up is PMU ideaal. PMU is een cosmetische procedure, welke qua techniek lijkt op tatoeëren. Er wordt veilig en goedgekeurd pigment de bovenste huidlaag ingebracht met een PMU apparaat met een steriele naaldmodule. Het verschil met tatoeëren is dat het pigment in een andere huidlaag (de lederhuid) wordt gebracht met hele fijne naaldjes. PMU is daardoor niet niet blijvend, gemiddeld blijft het pigment tussen de twee en vijf jaar in de huid. Hoelang je PMU blijft mooi zitten hangt af van een aantal factoren, zoals het afweersysteem, cel vernieuwing en UV licht.
Nadat je PMU is gezet duurt het ongeveer tot 6 weken totdat het goed genezen is. Dan kom je terug voor de nabehandeling, zodat we kunnen bekijken wat er nog verbetert kan worden, denk bijvoorbeeld aan dekking , vorm en/ of kleur. Om je PMU mooi en fris te houden raden wij je aan om een jaarlijkse touch-up behandeling te nemen om het mooiste resultaat te behouden.
contra-indicaties
Geef medicijngebruik en ziekte altijd aan voordat de behandeling begint, bijvoorbeeld met plaatselijke hormoonzalven, vitamine a zuur (Tretinoïne), bloedverdunners, antibiotica en corticosteroïden.
Bij jongeren tussen de 12 en 16 jaar mag alleen een tatoeage/PMU worden gezet als de wettelijke vertegenwoordiger aanwezig is. Dit mag echter NIET op hoofd, de hals, de polsen en de handen. Omdat PMU meestal op het hoofd wordt aangebracht, is het zetten van PMU bij jongeren onder de 16 dus NIET toegestaan. Bij kinderen onder de 12 jaar is tatoeëren op geen enkele plaats van het lichaam toegestaan. Voor kinderen van 16 tot 18 jaar vragen wij toestemming van tenminste één ouder/wettelijke vertegenwoordiger.
Laat geen PMU aanbrengen:
- als u zwanger bent of borstvoeding geeft;
- als u onder de invloed van alcohol of drugs bent;
- op een moedervlek of een litteken dat is overgebleven na het verwijderen van een melanoom.
- als er een actieve ontsteking is op of bij de te behandelen plek.
- op plekken waar het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling is ondergaan
- op een litteken die minder dan een jaar oud is
De volgende omstandigheden of aandoeningen brengen mogelijk een hoger risico van complicaties met zich mee:
Huid:
- huidinfectie ongeacht de locatie en de soort infectie;
- allergieën (geef aan of u een allergie hebt, bijvoorbeeld latexallergie, allergie voor metalen en conserveringsmiddelen);
- huiddelen die beschadigd of abnormaal lijken, waaronder moedervlekken;
- eventuele huidziekten die actief zijn (bijvoorbeeld eczeem, psoriasis);
- huiddelen die onderworpen zijn geweest aan plastische chirurgie of radiotherapie met inbegrip van recente littekens en keloïden (blijkens medisch advies);
- een eerder getatoeëerde plek die nog niet volledig is genezen;
- een plek waar onlangs een tatoeage is weg gelaserd of met een andere methode is weggehaald indien de wond nog niet is genezen
Algemene aandoeningen
- hemofilie of een andere stollingsziekte;
- epilepsie, hart- en vaatziekten;
- bekende allergieën (zie in F.2, 1), bijvoorbeeld latexallergie);
- diabetes;
- een auto-immuunziekte;
- immunosuppressie en aandoeningen met een gecompromitteerd immuunsysteem;
- hepatitis
- hiv-infectie
- sarcoïdose.
- koorts
Indien een van de bovenstaande omstandigheden of aandoeningen op u van toepassing is of u heeft andere aandoeningen die hier niet boven worden genoemd en u toch graag PMU wenst, raadpleeg dan eerst uw arts en vraag advies.
Voorzorgmaatregelen
Het zetten van permanente make-up brengt risico's met zicht mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en voldoende hebt gegeten.
De volgende producten mogen niet genomen worden tenminste 24 voor aanvang behandeling:
- alcohol en drugs
- cafeïne houdende dranken
- bloedverdunnende medicijnen, in overleg met uw arts)
Aangeraden wordt:
- een week voor de behandeling geen vitamine E, vitamine C en visolie te nemen
- 2 weken voor behandeling geen zonnebank te nemen
- 2 weken voor behandeling geen hormoonzalven op de te behandelen huid te gebruiken
Voor eyeliner:
- Minimaal 2 weken voor aanvang behandeling wimper extensions verwijderen
- Een week voor de behandeling stoppen met waterproof mascara, wimperserums en oliën.
- Het dragen van lenzen is niet aan te raden, deze dien je voor de behandeling uit te doen. Als je een bril hebt gelieve deze te dragen.
- Geen oogmake-up gebruiken op de dag van de behandeling
Voor lippen:
- In het verleden een koortslip gehad? begin dan 7 dagen voor aanvang behandeling met lysine of anti koortslip tabletten te slikken van de huisarts.
- Een paar dagen voor aanvang behandeling de lippen graag dagelijks zachtjes scrubben/peelen (kan bijvoorbeeld met een tandenborstel) zodat er geen losse velletjes meer zijn tijdens de behandeling.
- Een week voor aanvang behandeling stoppen met het gebruik van lang houdende lipsticks, labello en vergelijkbare producten.
Het is goed te weten dat:
- Menstruatie kan de pigmentatie beïnvloeden en het is mogelijk dat de behandeling iets gevoeliger is
- Alle vormen van medicatie kunnen de pigmentatie beïnvloeden
- Aangeraden wordt op de dag van de behandeling en de drie dagen na behandeling niet sporten.
Je mag voor de behandeling 2 paracetamols innemen.
nazorg
Het is belangrijk dat de je permanente make-up zo snel mogelijk geneest. Algemene gezondheid, gebruik van medicijnen, lichamelijk conditie en hygiëne spelen hierbij een rol.
Eerste week na je behandeling:
- vermijd de zon
- geen crèmes op de PMU, alleen de crème die je van ons hebt meegekregen.
- ga niet sporten i.v.m. zweet op je PMU
De eerste maand na je de behandeling:
- geen sauna, zwembad, hammam of zonnebank
- gebruik geen make-up op de plaats van de behandeling
- geen zware huidbehandelingen, zoals een laserbehandeling of peelings.
- Geen hormoon houdende crèmes op plaats van PMU
- behandel de PMU overdag of na het douchen met een wattenstaafje en de crème die u van ons mee heeft gekregen volgens de instructies.
- Op de behandelde plaats mag je niet wrijven of krabben, enkel deppen.
- Je mag vanaf de tweede dag douchen en in contact komen met water. Wrijf de behandelde plek je niet droog maar dep dit voorzichtig.
- Dek de behandelde plek niet af.
Wenkbrauwen
- Eerste 3 dagen: breng een aantal keer per dag de crème aan die je van ons hebt meegekregen.
- Eerste week: blijf minimum 3 keer per dag crème aanbrengen
- Blijf van de korstjes af!
- Verf je wenkbrauwen de eerste 6 weken niet.
Je wenkbrauwen zullen de dag na de pigmentatie donkerder zijn door het oxidatieproces. Tijdens de eerste week zwakt de kleur af en kan het pigment lichter worden. Vanaf ongeveer 1,5 week toont zich de definitieve kleur.
Eyeliner
- Eerste 3 dagen: breng een aantal keer per dag de crème aan die je van ons hebt meegekregen.
- Eerste week: blijf minimaal 3 keer per dag crème aanbrengen
- Blijf van de korstjes af!
Indien je na de behandeling last hebt van branderige ogen, kan je de huid verzachten met een uitgewrongen wattenschijfje met water, deze leg je even in de koelkast, hierna breng je dit aan op de ogen. Breng daarna de crème aan die je van ons hebt meegekregen.
Tip: Een wimperlift minimaal 2 a 3 dagen voor je behandeling. Zo heb je tijdens het genezingsproces toch verzorgde wimpers!
Lips
- Eerste 3 dagen: breng een aantal keer per dag de crème aan die je van ons hebt meegekregen.
- Eerste 3 tot 5 dagen: geen contact via de mond met anderen, dit om je lippen steriel te houden
- Eerste week: blijf minimaal 3 keer per dag crème aanbrengen
- Blijf van de korstjes af!
Het is normaal dat je de eerste dag last van zwelling hebt, maar in de meeste gevallen neemt dit na een paar uur af. Je lippen kunnen de eerste 3 dagen nog wat gezwollen zijn, dit is normaal. De eerste 3 tot 5 dagen is de kleur donkerder. Daarna lijkt de kleur wat te verdwijnen, na ongeveer 1.5 tot 4 weken zal de werkelijke kleur zich tonen. Het herpes virus kán na behandeling de kop opsteken als je dit eerder hebt gehad....
Algemeen:
Om de kleur zo lang mogelijk intens te houden, raden we aan om over je permanente make-up een SPF te smeren, het liefst SPF50. Deze mag je een week na de behandeling opbrengen, mits de behandelde huid helemaal is genezen. Je pigment vervaagt sneller door zon of zonnebank. Overmatig Uv-licht kan zorgen voor een eventuele lichte verkleuring van het pigment. (Sterke) peelings kunnen hetzelfde effect veroorzaken.
Merk je kleurverschil, vorm verschil of iets anders waar je niet blij mee bent? Geen zorgen, deze werken we tijdens de nabehandeling bij.
Plan je nabehandeling tussen de 6 en 8 weken na de eerste behandeling in.
Een goeie nazorg is essentieel voor een mooi, definitief eindresultaat!
Bij permanente make-up blijven de pigmenten in je huid, maar ons lichaam breekt het langzaam af. Het resultaat blijft dus zichtbaar, maar vervaagt. Een touch up maakt je permanente make-up weer mooi, fris en levendig.
Touch up:
- Wenkbrauwen: jaarlijks (of om het jaar) om ze continu mooi te houden
- Lippen: kunnen tot 3 jaar mooi blijven
- Eyeliner: jaarlijks tot tweejaarlijks voor een eyeliner in bruintinten of andere kleuren
- Eyeliner: een zwarte eyeliner kan 3 tot 5 jaar mooi blijven, afhankelijk van je huidtype.
Neem contact op met je huisarts als u de volgende klachten ervaart: Hevige roodheid, zwelling, (veel) wondvocht, infecties en pus.
Risico's
Het aanbrengen van permanente make up neemt risico's met zich mee. Omdat er tijdens het zetten van permanente make-up een open wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via het bloed kunnen worden overgedragen, denk aan bijvoorbeeld hepatitis B en C. Controleer daarom of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkplek voorkomt dat uw permanente make-up gaat ontsteken.
Let bij het zetten van permanente make-up op dat:
- dat de huid voor het zetten schoongemaakt en gedesinfecteerd wordt
- indien er gebruik wordt gemaakt van een (wegwerp)scheermesje, deze nieuw en steriel is
- de naaldmodules en inkt steriel zijn verpakt; deze worden alleen voor u gebruikt
- tijdens het zetten schone tissues/applicators/schijven worden gebruikt om de huid schoon te maken
- de behandelaar tijdens de behandeling handschoenen draagt en deze vervangt als er iets aangeraakt wordt anders dan het PMU apparaat, tissues, de waterfles of de huid.
Volgens de hygiënerichtlijnen voor cosmetisch tatoeëren (GGD ) moeten wij je er op wijzen dat alle consequenties voortvloeiende uit de behandeling voor eigen risico zijn.